960true dots bottomright 100true false 5000none
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide1
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide2

Nieuws en actualiteiten

Kunst, kitsch & curiosa >

Op donderdag 28 december a.s. van 13.30 – 16.30 uur bieden we u weer de mogelijkheid om uw antiek te laten taxeren. Evenals voorgaande jaren is Henk Sprik, antiquair te Smilde ( zie ook zijn website: http://www.pijpenla-antiek.nl ), weer bereid gevonden uw porcelein, schilderij, klok, enz., enz. te beoordelen en waarderen. Per persoon kunnen max. 2 voorwerpen ter beoordeling worden aangeboden. Dit ter voorkoming van lange wachttijden. Om de kosten te dekken vragen we van u een bijdrage van € 2,00. En moet u toch even wachten of napraten: de glühwein en warme chocolademelk staan voor u klaar.

U bent van harte welkom!

 

 

Wisselexpositie “Aardewerk uit Albion”.

 De Veenkoloniale schippers waren ‘kind aan huis’ in de Engelse havens. “See you in Liverpool” was dan ook een gebruikelijke afscheidsgroet bij het vertrek uit Groningen. De provincie Staffordshire, het achterland van deze grote havenstad, was het centrum van de aardewerkindustrie met Wedgwood als meest bekende producent. Menig zeeman bracht het mee terug naar de Veenkoloniën. Met de wisselexpositie ‘Aardewerk uit Albion’ wordt dit jaar een deel van de collectie van het Kapiteinshuis Pekela aan de bezoekers getoond.

Expositie “Scheepsbouw langs de Pekel Aa”.

Scheepsbouw was, met het hoogtepunt in de 19e eeuw, in Pekela een belangrijke bron van werkgelegenheid. Op veel plaatsen langs het daip werden schepen gebouwd, voor binnen- en zeevaart. Maar waar waren al die werven gevestigd? En wat kunnen we er nog van zien? Wat voor schepen bouwde men? Zo maar een paar vragen van bezoekers van het Kapiteinshuis.De locaties van de belangrijkste werven zijn nu in beeld gebracht en in een ( fiets ) route beschreven. In de expositie worden verder foto’s tentoongesteld van werven en gebouwde schepen, een groot model van de Jantina, een in Pekela gebouwde tjalk en nog veel meer.

Pekels Goud aflevering 16 Geschiedenis

Klik op de link hierboven om een korte impressie te zien over de geschiedenis van Pekela
met als centrale punten de Spitse Praam “Familietrouw” en het Kapiteinshuis Pekela.