960true dots bottomright 100true false 5000none
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide1
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide2

Nieuws en actualiteiten

europa2europa 1

Lezing: “Een Atlantische reis met de Bark Europa”.

De lezing wordt verzorgd door de heer Dr. Feike Oppewal, voormalig huisarts te Nieuwe Pekela. De heer Oppewal stamt uit een geslacht van Friese Skûtsjeschippers. Na het beëindigen van zijn huisartsenpraktijk maakte hij enkele reizen met de Bark Europa.

De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 3 november a.s. in ‘Het Tehuis’ , Ds. S. Tjadenstraat C 51 ( t/o het Kapiteinshuis ) te Nieuwe Pekela.

Aanvang 15.30 uur ( inloop vanaf 15.00 uur ); entree: vrijwillige bijdrage.

Aanmelden per email: g.koerts@planet.nl

Wisselexpositie “Van de bovenste plank”.

 De houthandel in Nederland  was geconcentreerd in de Zaanstreek en in Groningen/Friesland. Ook langs de Pekel-A  ontstond in de 19e eeuw een bloeiende houthandel.  Koerts in Oude Pekela en Nooit-Gedacht ( Schuring ) in Nieuwe Pekela waren de plaatselijke importeurs en zagerijen. De boomstammen werden met vlotten of binnenschepen vanuit Termunterzijl of Delfzijl aangevoerd.  De belangrijkste afnemers waren de plaatselijke aannemers,  scheepswerven en de fabrieken. Later ontwikkelde zich  een omvangrijke houtverwerkende industrie, de timmerfabrieken Kampinga en Hulzebos en de meubelfabrieken Hulmefa en Bos. De houtbranche kreeg het in het laatste kwart van de 20e eeuw erg moeilijk door sterk gewijzigde marktomstandigheden.Timmerfabriek Hulzebos is het enige bedrijf in Pekela dat deze veranderingen het hoofd kon bieden. In de tentoonstelling zijn prachtige foto’s, schilderijen en bijzondere voorwerpen te zien van genoemde bedrijven.

opening bovenste plank opening bovenste plank2 bovensteplank3

Opening expositie door burgemeester Jaap Kuin geassisteerd door Jan Noordhuis.

Expositie “Scheepsbouw langs de Pekel Aa”.

Scheepsbouw was, met het hoogtepunt in de 19e eeuw, in Pekela een belangrijke bron van werkgelegenheid. Op veel plaatsen langs het daip werden schepen gebouwd, voor binnen- en zeevaart. Maar waar waren al die werven gevestigd? En wat kunnen we er nog van zien? Wat voor schepen bouwde men? Zo maar een paar vragen van bezoekers van het Kapiteinshuis.De locaties van de belangrijkste werven zijn nu in beeld gebracht en in een ( fiets ) route beschreven. In de expositie worden verder foto’s tentoongesteld van werven en gebouwde schepen, een groot model van de Jantina, een in Pekela gebouwde tjalk en nog veel meer.

Pekels Goud aflevering 16 Geschiedenis

Klik op de link hierboven om een korte impressie te zien over de geschiedenis van Pekela
met als centrale punten de Spitse Praam “Familietrouw” en het Kapiteinshuis Pekela.