960true dots bottomright 100true false 5000none
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide1
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide2

Nieuws en actualiteiten

Op zaterdag 4 november a.s. is er weer een Kapiteinslezing gepland. Aanvang 15.30 uur ( inloop vanaf 15.00 uur ) in het Ontmoetingscentrum ‘De Kiepe’ te Nieuwe Pekela. Spreker is de heer Hendrik Hachmer, directeur van het Veenkoloniaal Museum Veendam, deskundige betreffende de Oostzeevaart en schrijver van diverse boeken op nautisch gebied. 

“Vrouw en kinderen eerst”

>> schippersvrouwen en de Veenkoloniale zeevaart<<

Teneinde de kosten te dekken wordt van u een, zelf te bepalen, bijdrage gevraagd. Aanmelden per email: g.koerts@planet.nl.

 

 

Wisselexpositie “Aardewerk uit Albion”.

 De Veenkoloniale schippers waren ‘kind aan huis’ in de Engelse havens. “See you in Liverpool” was dan ook een gebruikelijke afscheidsgroet bij het vertrek uit Groningen. De provincie Staffordshire, het achterland van deze grote havenstad, was het centrum van de aardewerkindustrie met Wedgwood als meest bekende producent. Menig zeeman bracht het mee terug naar de Veenkoloniën. Met de wisselexpositie ‘Aardewerk uit Albion’ wordt dit jaar een deel van de collectie van het Kapiteinshuis Pekela aan de bezoekers getoond.

Expositie “Scheepsbouw langs de Pekel Aa”.

Scheepsbouw was, met het hoogtepunt in de 19e eeuw, in Pekela een belangrijke bron van werkgelegenheid. Op veel plaatsen langs het daip werden schepen gebouwd, voor binnen- en zeevaart. Maar waar waren al die werven gevestigd? En wat kunnen we er nog van zien? Wat voor schepen bouwde men? Zo maar een paar vragen van bezoekers van het Kapiteinshuis.De locaties van de belangrijkste werven zijn nu in beeld gebracht en in een ( fiets ) route beschreven. In de expositie worden verder foto’s tentoongesteld van werven en gebouwde schepen, een groot model van de Jantina, een in Pekela gebouwde tjalk en nog veel meer.

Pekels Goud aflevering 16 Geschiedenis

Klik op de link hierboven om een korte impressie te zien over de geschiedenis van Pekela
met als centrale punten de Spitse Praam “Familietrouw” en het Kapiteinshuis Pekela.