960true dots bottomright 100true false 5000none
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide1
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide2

Nieuws en actualiteiten

Promo Kapiteinshuis Nieuwe Pekela:

 

Op Pad in het Kapiteinshuis

Zaterdag 6 april j.l. was RTV1, de streekomroep voor de Veenkoloniën, op bezoek bij het Kapiteinshuis om opnamen te maken voor het programma ‘OP PAD’. Het is uitgezonden op woensdag 1 mei j.l.

 

” Het erfgoed van Bram Westers”

De wisselexpositie 2019 , op zondag 31 maart geopend door Egge Knol en mevrouw Westers, is opgedragen aan de heer Bram Westers, de in 2018 overleden oprichter van het Kapiteinshuis. In deze tentoonstelling ziet u zilverwerk, foto’s en diverse andere collectiestukken van Pekela. Verder Italiaanse kunstvoorwerpen en zeemanssouvenirs uit Rusland en Scandinavische landen. , w.o. Oostzeelepels, schilderijen, prenten en natuurlijk Riganappen.

affiche Kapiteinshuis Bramopening expo Bram 3opening expo Bram 2

 

Feike Oppewal per 1 april 2019 voorzitter Kapiteinshuis.

In de voorjaarsbijeenkomst met alle vrijwilligers zijn enkele wijzigingen in het bestuur aangekondigd. I.v.m. zijn verhuizing naar Veele treedt Harry Meijerink af als bestuurslid. Hij blijft als vrijwilliger verbonden aan het museum en zal o.a. de groepsbezoeken blijven coördineren. Ook voorzitter Gijs Koerts  gaat verder als vrijwilliger en gaat zich inzetten als rondleider en depotbeheerder. Dr. Feike Oppewal, voormalig huisarts in Nieuwe Pekela, zal per 1 april het voorzitterschap op zich nemen.

1782_oppewal_3[1]
De afscheid nemende voorzitter feliciteert Feike Oppewal (r) met zijn benoeming.

 

Zaterdag 19 januari 2019 was het museum geopend i.v.m. de midwinterinstuif. Leuke dag met veel bezoekers.

KH sneeuw

Lezing: “Een Atlantische reis met de Bark Europa”.

De lezing van 3 november 2018, verzorgd door de heer Dr. Feike Oppewal, werd bezocht door 90 mensen. Oppewal toonde prachtige foto’s en vertelde enthousiast over zijn ervaringen als stagiaire aan boord van de ‘Europa’.

 europa2europa 1

 

Expositie “Scheepsbouw langs de Pekel Aa”.

Scheepsbouw was, met het hoogtepunt in de 19e eeuw, in Pekela een belangrijke bron van werkgelegenheid. Op veel plaatsen langs het daip werden schepen gebouwd, voor binnen- en zeevaart. Maar waar waren al die werven gevestigd? En wat kunnen we er nog van zien? Wat voor schepen bouwde men? Zo maar een paar vragen van bezoekers van het Kapiteinshuis.De locaties van de belangrijkste werven zijn nu in beeld gebracht en in een ( fiets ) route beschreven. In de expositie worden verder foto’s tentoongesteld van werven en gebouwde schepen, een groot model van de Jantina, een in Pekela gebouwde tjalk en nog veel meer.

Pekels Goud aflevering 16 Geschiedenis

Klik op de link hierboven om een korte impressie te zien over de geschiedenis van Pekela
met als centrale punten de Spitse Praam “Familietrouw” en het Kapiteinshuis Pekela.