Documentaire April-meistaking Nieuwe Pekela

10 mei 2023

PEKELA – Bij stakingen in Pekela denk je al gauw aan de staking in de strokartonindustrie in Oude Pekela in 1966. Maar ook in Nieuwe Pekela is gestaakt. Dat gebeurde in de Tweede Wereldoorlog op 1 mei 1943. Deze staking heeft grote gevolgen gehad voor het verdere verzet tijdens de oorlog in Nederland. Een werkgroep van… Lees meer »


April-meistaking 1943 en de gevolgen voor Pekela

21 april 2023

Vanaf 2 mei is een tweede (kleine) tentoonstelling te bezichtigen die over een vrij onbekende staking in de oorlog gaat. De bezetter wilde 300.000 Nederlandse oud-militairen inzetten voor werk in Duitsland. Toen brak eind april begin mei een vrijwel algemene staking in Nederland uit, begonnen bij Stork in Hengelo. De staking in de Veenkoloniën was… Lees meer »


Vandaag besteld Morgen in huis.

21 april 2023

Pekelder beurtvaarders en boderijders. Vanaf 1 april is de tentoonstelling over de Beurtvaar en de boderijders te bezichtigen.  Vandaag de dag zijn we gewend dat pakketjes snel bezorgd worden, vaak binnen 24 uur na bestelling. Hoe was dat 100 jaar geleden? Dat laat museum Kapiteinshuis Pekela in de nieuwe tentoonstelling zien. Met de titel ‘Vandaag… Lees meer »


Taxatie

12 december 2022

De heer Henk Sprik, antiquair uit Smilde, is donderdag 29 decemberin het museum aanwezig om uw ‘kunst-of-kitsch’ te taxeren! Toegang is mogelijk voor € 2,- en er is ook thee/koffie ene glühwein te verkrijgen. Van harte welkom ook in de rest van het museum.


Gratis Kinderopening Kapiteinshuis

16 oktober 2022

Weet je veel van schepen en kapiteins? Altijd al willen weten wat een kapitein doet of wat een kofschip is? Heb je al eens turf gevoeld of een kogel van Bommen Berend opgetild?De maand oktober = kindermaand en daarom geeft ook het museum Kapiteinshuis Pekela kinderen van 4 -13 jaar gelegenheid om het museum gratis… Lees meer »


Rabo ClubSupport actie

10 september 2022

Museum Kapiteinshuis doet mee aan de Rabo ClubSupport actie.Stemt u op ons? Dit kan vanaf nu tot 25 september. Als u lid bent van de RABO Stad en Midden Groningen kunt u deelnemen! Stemmen Rabo ClubSupport Rabobank ClubSupport Museum Kapiteinshuis Pekela


Kapiteinslezing op 5 november

10 september 2022

Op zaterdag 5 november houdt mr.dr. Welmoed van der Velde de 11e Kapiteinslezing.Zij is lector Maritiem Recht aan de Stenden Hogeschool / Maritiem Instituut Willem Barentsz.Haar lezing zal betrekking hebben op het vinden en onderzoek over (het gevaar van) wrakken in de Noordzee.De lezing vindt plaats in De Kiepe en de inloop is vanaf 15.00… Lees meer »


Pekelder Kapiteins buitengaats in Europa

25 maart 2022

Vanaf 5 april bent u weer van harte welkom in het museum. Op 3 april is voor donateurs en vrijwilligers de officiële opening van de nieuwe wisseltentoonstelling : Pekelder Kapiteins buitengaats in Europa.      Daarnaast is uiteraard ook de vaste opstelling te bezichtigen.                       … Lees meer »


Kapiteinshuis 2021

5 november 2021

Beste vrienden en medewerkers van Museum Kapiteinshuis Pekela, Komend najaar is gelukkig weer een KAPITEINSLEZING mogelijk, deze is gepland op zaterdag 6 november 2021 in dorpshuis De Kiepe, Meidoornlaan 88 te Nieuwe Pekela. Informatie over de kapiteinslezing vind u hier: Kapiteinslezing 2021


“De Noordmannen” RTV Noord

15 september 2021

Het erg goed beluisterde RTV Noord Programma “De Noordmannen” wordt zondag 26 september rechtstreeks uitgezonden vanuit het Kapiteinshuis. Dit is live te volgen op radio Noord van 8:00 – 10:00 uur. ’s Middags is het museum open van 13:30 – 16:30 uur. https://www.facebook.com/noordmannen https://www.rtvnoord.nl/radio/overzicht