Museum Kapiteinshuis zoekt meisjes / vrouwen!

24 april 2024

Museum Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela viert in 2025 haar 35-jarig jubileum. In het kader van dit jubileum zijn wij op zoek naar 36 meisjes / vrouwen uit Pekela die in april 2025 tussen de 0 en 35 jaar zijn. Vrouwen die wonen in de gemeente Pekela, van Boven Pekela tot en met Bronsveen. Eén voor… Lees meer »


Pekelder Zilverschatten.

6 maart 2024

Op zaterdag 30 maart openen we het zomerseizoen met de wisseltentoonstelling: Pekelder Zilverschatten. We tonen vier vitrines vol met zilver van Pekelder makelij, namelijk door zilversmeden die in Pekela werkten in de 19e eeuw, waaronder mooie recente aankopen! Tevens tonen we een vitrine vol met Oostzeelepels waarvan museum Kapiteinshuis misschien wel de grootste verzameling heeft… Lees meer »


Voordat ik het vergeet…

12 december 2023

Uitgave van Theo Zwinderman nu via museum te koop.Oud-Pekelder heeft in 60 stukjes, met foto’s, een mooi boekje gemaakt dat nu via het Kapiteinshuis te koop is. Voor € 10,- een mooi december kadootje! (opsturen kan voor € 15,-). Hij beschrijft zijn herinneringen uit de jaren 60-80 van de vorige eeuw. De uitgave is te… Lees meer »


Museumproject 10 Sterke Vrouwen in 10 Groninger Gemeenten.

5 november 2023

Museum aan de A in Groningen heeft in 2023 het initiatief genomen voor een project om in alle Groninger gemeenten een Sterke vrouw over het voetlicht te brengen. In Pekela is daarvoor museum Kapiteinshuis aangezocht. Wij hebben gedacht om hiervoor Antje Oldenburger(1868-1934) te portretteren, in overleg met haar nazaten die Warenhuis Vanderveen in Assen exploiteren.… Lees meer »


Kapiteinslezing zaterdag 4 november

27 oktober 2023

Op zaterdag 4 november houdt Willem Foorthuis, lector aan de Hanzehogeschool en oud-Pekelder, de 12e Kapiteinslezing. De titel van zijn lezing is: Pekela, het bruine goud: business en een spraakmakend landschap. De bijeenkomst is in dorpshuis De Kiepe, begint om 15.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.


Kinderen 25 oktober gratis naar museum Kapiteinshuis!

24 oktober 2023

Oktober = kindermaand en dan is op woensdagmiddag in de herfstvakantie het museumgratis voor kinderen (met opa/oma/tante/vader/moeder of buurvrouw/man….)Hou je van geschiedenis? Dan is het museum iets voor jou! Hou je niet van geschiedenisOok dan is het museum iets voor jou. er is namelijk altijd iets leuks te zien of te voelen:van een turf tot… Lees meer »


Kapiteinslezing zaterdag 4 november

2 oktober 2023

Op zaterdag 4 november is er weer een kapiteinslezing gepland. De inleider is dr Willem Foorthuis. Hij vertelt over varen vanuit Pekela en de wateren in de Veenkoloniën.


Documentaire April-meistaking Nieuwe Pekela

10 mei 2023

PEKELA – Bij stakingen in Pekela denk je al gauw aan de staking in de strokartonindustrie in Oude Pekela in 1966. Maar ook in Nieuwe Pekela is gestaakt. Dat gebeurde in de Tweede Wereldoorlog op 1 mei 1943. Deze staking heeft grote gevolgen gehad voor het verdere verzet tijdens de oorlog in Nederland. Een werkgroep van… Lees meer »


April-meistaking 1943 en de gevolgen voor Pekela

21 april 2023

Vanaf 2 mei is een tweede (kleine) tentoonstelling te bezichtigen die over een vrij onbekende staking in de oorlog gaat. De bezetter wilde 300.000 Nederlandse oud-militairen inzetten voor werk in Duitsland. Toen brak eind april begin mei een vrijwel algemene staking in Nederland uit, begonnen bij Stork in Hengelo. De staking in de Veenkoloniën was… Lees meer »


Vandaag besteld Morgen in huis.

21 april 2023

Pekelder beurtvaarders en boderijders. Vanaf 1 april is de tentoonstelling over de Beurtvaar en de boderijders te bezichtigen.  Vandaag de dag zijn we gewend dat pakketjes snel bezorgd worden, vaak binnen 24 uur na bestelling. Hoe was dat 100 jaar geleden? Dat laat museum Kapiteinshuis Pekela in de nieuwe tentoonstelling zien. Met de titel ‘Vandaag… Lees meer »