Nationaal ontbijtlaken

Nationaal ontbijtlaken

26 april 2020

In de nationale museumweek deze keer aandacht aan een bijzonder museaal object dat het Kapiteinshuis voor de expositie in bruikleen heeft gekregen van ons bestuurslid mevr. Hoiting – Schreuder. Het gaat om het Nationaal Ontbijtlaken waarvan het de bedoeling is dat dit op feestdagen, vooral 5 mei, gebruikt wordt.

Het is in 1943 ontworpen voor de Groninger detaillist Gerben Ferwerda en hij schreef er zelf het volgende over: Eind 1943 rijpte bij ons het idee om met iets bijzonders voor de dag te komen op de dag van de vrede. We lieten een ontbijtlaken ontwerpen met motieven aan de oorlog ontleend. Met deze tekening, genaaid tussen twee badhanddoeken, reisden we naar een van onze bekendste textielfabrieken in Twente van wie we wisten dat de directie goed Nederlands was. Het dreigde op niets uit te lopen doordat de fabriek niet meer over grondstoffen beschikte. Veertien dagen later kreeg de fabriek echter de opdracht om voor de Duitsers honderdduizend handdoeken te weven en werden hen grondstoffen ter beschikking gesteld uit Duitsland.

Deze grondstoffen leenden zich voor het weven van het Bevrijdindingslaken en werden de werkzaamheden voor het weven ’s nachts gemaakt. Eind 1944 was het laken weef klaar, zodat direct kon worden begonnen als de Duitsers wegtrokken. Clandestien waren er reeds 144 exemplaren geweven. Die exemplaren waren na de bevrijding bij Ferwerda in de winkel te koop en ze waren in drie kwartier verkocht! Totaal zijn er uiteindelijk van het damasten tafellaken 30.000 geweven. Rondom is er een oranje-rood-wit-blauwe baan.