Samenwerking met Museum aan de Aa

25 augustus 2021

U heeft het wellicht al in de krant gelezen: het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen wordt omgevormd tot een museum dat de geschiedenis van stad en provincie gaat vertellen. Daartoe wil het, onder de nieuwe naam Museum aan de Aa, samenwerken met musea en erfgoedinstellingen in de regio, waaronder ook het museum Kapiteinshuis. Doel is om zo meer stadjers te stimuleren de provincie in te gaan en in de samenwerking ook de musea en erfgoedinstellingen in de regio te versterken.

Voor de openingstentoonstelling ‘Ode’, die op vrijdag 3 september van start gaat, verzamelt het museum van alle deelnemende musea en erfgoedinstellingen (dat zijn er ± 40!) in de provincie Groningen een collectiestuk. Het Kapiteinshuis draagt drie stukken bij:
Een Documentenbus uit 1830-40 van het kofschip Hendrika, met kapitein Tonnis Harding uit Pekela. Van hem hebben we ook een Oostzeelepel in ons bezit die hij kreeg van ‘Schiffsmäkler Kleyenstüber uit Königsberg, die is te zien met nog een andere lepel, van een scheepsmakelaar uit Pernau in 1828. Veel meer informatie over Oostzeelepels vindt u in het Jaarverslag 2004, in te zien via onze vernieuwde site!