Torah schild Pekela aangekocht

25 maart 2021

Op 21 januari heeft het bestuur een belangrijke aankoop kunnen doen op een veiling in New York. Een zeer betrokken donateur attendeerde ons op de veiling van Joods erfgoed uit de voormalige synagoge in Oude Pekela. Het betrof een zogenaamd Torah schild dat in 1940 door rabbijn Toncman in bewaring was gegeven bij het opperrabbinaat in Amsterdam (samen met vele schilden uit andere synagogen). Vanuit Amsterdam is dit in 2006 ter veiling aangeboden en verkocht en nu kwam het opnieuw ter veiling.

Een Torah schild is een versiering van zilver op de Torah mantel die de Torah rol omhult. Het schild uit Pekela is in 1906 gemaakt door twee zilversmeden uit Groningen, R. van Weering en J. van Duinen, en door de vrouwengroep van de synagoge Bigdei Koudesj (kleren van heiligheid) geschonken. Met de aankoop van dit kostbare schild komt dit stuk weer in Pekela en kan daar als een monument van herinnering aan de Joodse gemeenschap gaan gelden.

Dankzij de financiële bijdrage van diverse genootschappen in de gemeente Pekela en enkele donateurs heeft het museum deze aankoop kunnen financieren. De komende zomer hopen we dit schild tot een topstuk van onze expositie te maken, samen met veel ander werk dat door Pekelder zilversmeden in de 19e eeuw is gemaakt. Natuurlijk houden we u op de hoogte als het museum straks weer open kan!