Jaarverslag 2014

Bijzondere gebeurtenissen en activiteiten in dit jaar, onder anderen:
  • De Kapiteinslezing werd door Henk Sprik gehouden. De presentatie had de titel: ‘Op de woelige baren, vijf generaties Pekelder schippers’.
  • De heer J. de Jong, schipper/eigenaar van het Groninger bolschip ‘Zwerver’ maakte in de zomer van 2014 een tocht door het Pekelder Diep. De reis werd gefilmd door Ingrid Oyevaar en op een dvd gezet getiteld ‘Oet Pekel’. Een 2e dvd, ‘Museumproat’ bevat een interview met de heer H. Hachmer in het Veenkoloniaal Museum en een bezoek aan het Kapiteinshuis waarbij hij het verhaal vertelt van zijn zeevarende Pekelder voorouders. Hij presenteerde beide dvd’s op 22 november in Het Tehuis te Nieuwe Pekela aan familie, vrienden en vrijwilligers van het museum. De opbrengst van de verkoop van de dvd’s komt volledig ten goede van het Kapiteinshuis.
Schenkingen, legaten, aankopen en bruiklenen

Vive l’Empepiepereure
Door Harry Vrieze, Oude Pekela en Henk de Weerd, Noordhorn
In 2014 staat de Bataafs-Franse tijd centraal. Harry Vrieze en Henk de Weerd schreven een artikel over hoe het in grote lijnen in de Pekela’s is gegaan in die woelige periode met staatkundige en maatschappelijke ontwikkelingen die tot op de dag van vandaag voor een deel nog zichtbaar zijn.

Download hier het complete jaarverslag 2014 als pdf