Jaarverslag 2016

Bijzondere gebeurtenissen en activiteiten in dit jaar, onder anderen:
  • Een wisselexpositie waarin een deel van onze zilvercollectie wordt tentoongesteld was een lang gekoesterde wens. Dank zij de inzet van het team van het Veenkoloniaal Museum Veendam werd die wens vervuld en kon burgemeester Kuin op zondag 3 april de wisselexpositie ‘Glimmend Goed’ onder grote belangstelling openen. Conservator Elise van Ditmars werd door menigeen gecomplimenteerd met de prachtige inrichting van de expositie.
  • De kapiteinslezing werd verzorgd door de heer Wilto Eekhof, auteur van een aantal boeken over het wegvervoer in Noord-Nederland en voorheen publicist in nautische magazines. De lezing met de titel ‘Transport in de Veenkoloniën’ werd bijgewoond door 75 mensen waaronder een aantal vertegenwoordigers van regionale vervoersbedrijven.
Schenkingen, legaten, aankopen en bruiklenen

Een schip afgeloopen
Door Gijs Koerts
Onder deze kop berichtte op vrijdag 3 mei 1895 het Utrechtsch Nieuwsblad over de aanval op en de beschieting van de Nederlandse schoenerbrik ‘Anna’ op zondag 28 april 1895. Het schip stond onder bevel van de kapitein Israël H. Velvis uit Nieuwe Pekela.
Koerts schreef dit artikel over de schoener waarbij hij ondermeer de Groninger Archieven raadpleegde om de typische Groningse informatie boven water te krijgen.

Download hier het complete jaarverslag 2016 als pdf