Jaarverslag 2019

Bijzondere gebeurtenissen en activiteiten in dit jaar, onder anderen:
  • De wisselexpositie ‘Het erfgoed van Bram Westers’ was gewijd aan de heer drs. A. Westers, stichter en jarenlang voorzitter van het museum, die in 2018 overleed. Eén vitrine is als vaste ruimte ingericht met enkele voor hem belangrijke stukken.
  • Deelname aan twee tv-producties, Op Pad van RTV1 en Museumtv.
  • Binnen het Grommo verband (GROningerMaritieme MuseaOnline) is het afgelopen jaar, intensief gewerkt aan de totstandkoming van een vaarkaart die langs deze musea voert, met uitvoerige informatie via QR-codes. De Tasmanvaarkaart is in ons museum te koop. Op Tasmanroutes.nl is ook het Kapiteinshuis uiteraard een aanlegplaats.
  • De Kapiteinslezing had als onderwerp ‘Ondernemen in Pekela’. Onder de titel ‘Waar nijverheid naast landbouw bloeit’, werd levendig gepresenteerd door oud-Pekelder en huidig geschiedenisdocent Stefan Hamster. In De Kiepe was ook een deel van de collectie van Hendrik Siepel te bewonderen.
  • Het Kapiteinshuis Pekela is per januari 2020 ook een vaste trouwlocatie.
Schenkingen, legaten, aankopen en bruiklenen

Een prachtig monument zal ons altijd herinneren aan de duistere jaren 1940 -1945

Ter herinnering aan het originele monument en bij gelegenheid van de 75-jarige herdenking van de bevrijding een artikel waarbij de rede die bij de onthulling werd uitgesproken een plaats krijgt. Ook omdat de wisselexpositie van het Kapiteinshuis in 2020 in het teken zal staan van de herdenking van de bevrijding.

Machinale Spinnerij en Touwslagerij ‘De Volharding’ in Oude Pekela
Door Jan Aijold Kuiper
Aan het eind van de 18e eeuw ontstaat in Oude en Nieuwe Pekela de eerste scheepsbouw. Door de scheepsbouw komen er allerlei aanverwante bedrijven zoals masten blokmakerijen, zeilmakerijen en touwslagerijen. We kunnen aannemen dat de werven ten behoeve van de tuigage van de toen gebouwde zeilschepen regelmatige afnemers van touwen troswerk zijn geweest. Vóór 1807 staat er in Oude Pekela al een lijnbaan.

Download hier het complete jaarverslag 2019 als pdf