Over het museum

Stap over de drempel van museum Kapiteinshuis in Pekela en het voelt als of je terug te gaan in de tijd. De kapitein z’n pet en jas hangen aan de deur en misschien is hij even een ommetje aan het maken na een lange zeereis. Ondertussen kunt u in het huis rustig een kijkje nemen.

Veenkoloniale zeevaart

Kornelis Jans Boon en Jantje Roelofs Koop lieten aan de vooravond van de 19e eeuw een Kapiteinshuis bouwen in Nieuwe Pekela. Twee hardstenen neuten onder de voordeur met de initialen K.J.B. en J.R.K. en het jaartal 1799 herinneren aan de bouw.

Het Kapiteinshuis ontstond in een periode dat de Veenkoloniale zeevaart een eerste bloeiperiode doormaakte. Turf was in 1800 al lang niet meer de belangrijkste bron van inkomsten. Uit de turfvaart had zich inmiddels de Veenkoloniale zeevaart ontwikkeld. Men voer op bestemmingen rond de Oostzee, op Engeland en het Middellands Zeegebied.

In de loop van de 19de eeuw stak men ook steeds vaker de oceaan over naar plaatsen als New York, Recife, Rio Grande do Sul en andere exotische bestemmingen. Soms was men maanden van huis. Toch bezaten de meeste kapiteins en stuurlieden een zogenaamd Kapiteinshuis.

Zeemanscollege

Aan het begin van de 21ste eeuw laat het Kapiteinshuis Pekela u op verrassende wijze kennis maken met een voor velen onbekend stukje varend verleden. Weinigen weten bijvoorbeeld dat omstreeks 1870 meer dan 60% van de Nederlandse vloot in de Groninger Veenkoloniën geregistreerd stond. En wist u dat Nieuwe Pekela tot in de jaren ’30 een eigen zeemanscollege bezat?

Slider

Scheepsportretten, foto’s genomen in Marseille, Liverpool en New Castle, uit Rusland meegebrachte serviezen, houtwerk uit Riga, schoorsteenhondjes uit Staffordshire, brieven uit den vreemde en allerlei snuisterijen nemen u mee terug naar die tijd.

Met het Kapiteinshuis Pekela en het Veenkoloniaal Museum Veendam zeewaardig op pad

In samenwerking met het Veenkoloniaal Museum in Veendam organiseren wij voor u dagvullende arrangementen, compleet met ontvangst met koffie en koek, lunch of diner, wat u wilt. Wij laten u op verrassende wijze kennis maken met de geschiedenis van de Veenkoloniën. Ontdek het gebied op de fiets, per auto of met de bus. Op verzoek reist voor grote groepen een gids in de bus mee. Kom en ontdek een zeewaardig verleden in het heden.