Onder de titel Pekelders Verhalen verscheen ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van het museum in 2020 een boek met 14 gebundelde interviews. Op deze plek worden de verhalen voortgezet met nieuwe interviews in een frequentie van twee à drie per jaar. De geïnterviewde is in Pekela geboren, getogen en gebleven met een leeftijd van ongeveer 80 jaar.


De Boer – Niejenhuis

Boven- en Beneden Pekela verenigd in echtpaar De Boer – Niejenhuis ‘Weliswaar ben ik in Winschoten geboren, in het st Lucas, maar in Boven Pekela ben ik opgegroeid en daar ook altijd blijven wonen.’ Aan het woord is mevrouw Meike Geertje Niejenhuis (*06-09-1943). Ik heb een drie jaar oudere broer, Klaas Harmannus, en bij twee… Lees meer »

Lees hier meer en download de pdf>>

April-meistaking 1943

Beste lezer, Met deze plaquette vragen wij aandacht voor een gebeurtenis uit 1943. Midden in de oorlog wordt dit (voormalige) gemeentehuis overvallen. Tientallen mensen zijn op zaterdag 1 mei al de hele ochtend op straat, inmiddels is de groep hier aangegroeid tot honderden. Ze staken. Alle fabrieken en zaken in Pekela liggen plat, in navolging… Lees meer »

Lees hier meer en download de pdf>>

Biografie Albert Koning

De heer Albert Koning, geboren in 1935 aan de Onstwedderwijk, voer meer dan 40 jaar over dewereldzeeën, altijd voor een Rotterdamse maatschappij.Mooie verhalen komen ter sprake hoe hij opklom van stuurmansleerling tot kapitein op een supplierdie de booreilanden moest verplaatsen en verankeren.Maar zeker ook nog mooie verhalen over Pekela in oorlogstijd, door de ogen van… Lees meer »

Lees hier meer en download de pdf>>

Biografie Gerrit Jan Brunink(1913-1983)

Deze geboren en getogen (Oude) Pekelder is beschreven door zijn zoon Gerard Brunink was de ’stukjesschrijver’ in optima forma. Voor een tiental bladen (ook landelijke)was hij de nieuwsleverancier. In alle opzichten betrokken bij de Pekelder gemeenschap kon hij zijn ervaringen kwijt. Ook schreef hij enkele boeken over de gemeente én de Historie en restauratie van… Lees meer »

Lees hier meer en download de pdf>>

Biografie Geert Leffers(1922-1999)

De serie Pekelders Verhalen vervolgen we op de site met een Biografie Geert Leffers (1922-1999). De heer Leffers is een geboren en getogen (Nieuwe) Pekelder. Hij krijgt in het gezin de mogelijkheid om verder te leren, MULO en Bestuurskunde. Vrijwel zijn hele werkzame leven heeft hij op het gemeentehuis doorgebracht, van volontair in de oorlogsjaren tot zijn afscheid als gemeentesecretaris in 1983.

Lees hier meer en download de pdf>>