April-meistaking 1943Beste lezer,

Met deze plaquette vragen wij aandacht voor een gebeurtenis uit 1943. Midden in de oorlog wordt dit (voormalige) gemeentehuis overvallen. Tientallen mensen zijn op zaterdag 1 mei al de hele ochtend op straat, inmiddels is de groep hier aangegroeid tot honderden. Ze staken. Alle fabrieken en zaken in Pekela liggen plat, in navolging van honderden plaatsen door heel Nederland. Ze staken tegen de bezetters die honderdduizenden oud-militairen in Duitsland willen laten werken. Ook de Pekelders hebben massaal het werk neergelegd, alleen de ambtenaren van de gemeente mogen van de NSB burgemeester niet staken. Daarom willen de stakers verhaal halen bij hem. Burgemeester Heeg is juist in gesprek met de directeuren van de fabrieken om hen over te halen lijsten van stakers in te leveren. Dezen weigeren dat en dan komt om 11 uur een hele menigte voor het gemeentehuis. Uiteindelijk sleuren ze de burgemeester naar buiten en duwen hem in het diep. Daarbij verliest hij zijn hoed en moet zijn NBS-speldje weggooien en Oranje Boven roepen, anders……
Deze daad kan niet zonder gevolgen blijven, dat snapt iedereen wel. Op andere plaatsen worden zelfs mensen doodgeschoten, zonder proces. Dat gebeurt in Pekela gelukkig niet, wel worden later dertien mannen opgepakt en maanden, sommigen zelfs jaren, vastgezet.
Welke mannen? Dat kun je verder lezen met deze code en ook wat hen overkomen is. Het hele verhaal van de staking, de arrestaties en de werkkampen kun je lezen in een boek dat over deze gebeurtenis gaat. Dat boek is te koop in het museum Kapiteinshuis, op C 96. Deze plaquette is onthuld tijdens de 80-jarige herdenking op 29 april 2023.

Download hier het complete verhaal als pdf